// JAG LYCKADES SLINGRA MIG UNDAN MIN TENTA I FRANSKA FÖLJANDE VECKA, MED DEN UTMÄRKTA URSÄKTEN ATT JAG HADE EN SKOTTSKADA I BUKEN.

Jag tänkte tipsa om en bok, nämligen Den hemliga historien av Donna Tartt. Den handlar om Richard Papen från Kaliforninen som flyttar till New England för att studera på Hampden College. Han är villig att göra vad som helst för att slippa tristessen och vardagen i sin gamla stad med sin gamla familj i sitt gamla hus, men förväntar sig kanske inte det som komma skall. Han hör talas om en klass i grekiska, men det visar sig att läraren Julian bara tar emot speciella elever, och att dessa elever förväntas hoppa av alla andra kurser på skolan. Richard blir en av dem, och blir snart inblandad i Henrys, Bunnys, Francis, Camillas och Charles aktiviteter som är långt från oskyldiga.
 
Okej så det här är en väldigt intelligent bok. Det är den första jag har läst på väldigt länge med sådana rika beskrivningar av miljöer och människor, men den är också bokstavligt talat intelligent. Jag talar om klassiska språk, referenser till antika verk som jag inte har någon susning om och filosofi på skyhög nivå. Kan därför vara lite svår att förstå vissa gånger, men jag överlevde och det gör ni med.
 
En personlighet som hans vittrar sönder vid en analys. Den kan bara definieras av anekdoten, det tillfälliga mötet och den lösryckta meningen. Folk som aldrig ens hade pratat med honom mindes plötsligt, med ett styng av ömhet, att de hade sett honom kasta pinnar till hundrar eller stjäla tulpaner ur någon lärarträdgård.
 
Den är också brutalt ärlig, kanske för att den gestaltar olika verkligheter. Drömmar (sömndrömmar och framtidstdrömmar) vem man vill vara och vem man verkligen är samt den verkligaste verkligheten.
 
Läs den.
|
#1 - - AgnesBlixa:

Oh tack för tipset! :D

Upp