// NILS STRINDBERGS KLOCKA HAR STANNAT PÅ TIO MINUTER ÖVER TOLV.

Jag ska berätta om en bok som höll mig fängslad i veckor efter att jag läste den, och som jag fortfarande med jämna mellanrum drar ut ur bokhyllan och bläddrar igenom. Expeditionen - Min kärlekshistoria av Bea Uusma. Jag köpte den illustrerade utgåvan på bokrean i vintras, och jag tycker vi tar en titt.
 
Boken handlar om ingenjör Andrées polarexpedition år 1897. Tre män - Salomon August Andrée, Nils Strindberg och Knut Fraenkel - planerar att med hjälp av en vätgasballong vara de första att sätta sitt lands flagga på jordens nordligaste punkt. Den 11 juli lyfter de.
 
Man beräknade att ballongen skulle vara luftburen i minst trettio dagar. Efter 65 timmars färd är resan över, och det är bara ett av de katastrofala missbedömningarna som expeditionen gör. De nödlandar innan de ens tagit sig en tredjedel av sträckan till Nordpolen.
 
De börjar vandra. De har ingen aning om att Arktis enbart består av is och att de befinner sig typ i mitten. De börjar snabbt förlora tidsuppfattningen eftersom det råder samma ljus dygnet runt på Arktis. 
 
 
De vandrar och vandrar, försöker hitta till någon av sina i förväg utplaserade matstationer men det visar sig att isen driver åt ett håll medan de går åt ett annat och isen är mycket snabbare. De har alldeles för mycket packning med sig och de måste gå samma sträcka flera gånger för att få med sig alla sina kälkar. 
 
 
 Männens kroppar hittades av misstag trettiotre år efter att färden påbörjades. Den stora gåtan ligger i hur de dog, och det är detta Bea Uusma försöker ta reda på. Hon har kartlaggt skador i skelett, tagit prover på vävnader som hon lyckats hitta under naglar, sammanställt de tre männens anteckningar i noggranna diagram utifrån de anteckningsböcker de lämnade efter sig:
 
Man blir så himla förundrad över en människas engagemang. Hon har alltså i princip utbildat sig till läkare enbart för att ha de kunskaper som krävs för att kunna spekulera i deras dödsfall och vad som hände med de kvarlevor som finns. Hon har rest till platser de har varit på, letat efter detaljer som andra har missat med en näst intill besatthet.
 
 
Boken varvas med fakta, ledtrådar, Uusmas tankar och känslor kring expeditionen och vad den gjort med henne, samt kärlekshistorien mellan Nils Strindberg och Anna Charlier (vars efternamn helt jättekonstigt nog betyder vätgasballong på franska). 
  Den är dessutom otroligt fin rent grafiskt. Typ anledning nog att bläddra pärm till pärm tycker jag.
 
 
 
 
Och det är en hjärtskärande historia, som avslutas med detta:
 
Jag vet inte hur sant detta är, men jag vill tro att det är mycket mycket sant. Läs den här boken. Följ Bea Uusmas resa, följ de tre männens resa, följ två kärlekshistorier och bli chockerad, bli fängslad, bli en del av expeditionen.
|
#1 - - Ida ☯ the sky under the sea :

Det låter som en väldigt spännande bok, fin också att bläddra i. Fast jag fattar inte hur expeditionen kan ha ägt rum 1987 om Nils var död 1949... Fast det kanske bara är ett typo? :)

Svar: Ja oj jag råkade slänga om siffrorna i årtalet då de åkte, det var 1897. Bra att du påpekade det!
Linnea Lundström

Upp